Spontan abort

Spontan abort

Spontane aborter i graviditetens første 12 uger er desværre hyppige. Således vil op mod hver 5. graviditet ende med en spontan abort inden for de første 12 uger. I mange tilfælde skyldes dette, at der er sket fejl i udviklingen af fosteret således, at fosteret ikke er levedygtigt. Første tegn på en spontan abort kan være blødning. Ved en ultralydsscanning kontrolleres om kroppen selv har udstødt eller om det er nødvendigt med medicinsk behandling.

Medicinsk behandling

Dag 1 skal du tage 1 tablet Mifegyne, for at optimere effekten af de tabletter du skal tage dagen efter.

Dag 2: Behandlingen foregår i eget hjem. Om morgenen tager du først to Pamol og en Ibumetin. Liggende oplægges herefter fire tabletter Cytotec så højt i skeden , som du kan og herefter skal du blive liggende en time i sengen, så tabletterne får mulighed for at virke. Når du har ligget en time, må du gerne stå op og bevæge dig, da det kan få aborten til at forløbe hurtigere.

Cytotoc får livmoderen til at trække sig sammen og sætter dermed gang i aborten. De fleste begynder at bløde efter 3-4 timer. Nogle får kvalme og opkastning. Blødningen kan være kraftigere end en normal menstruation og der kan komme blodige klumper. Blødningen kan være kraftig nogle dage, men herefter aftager den og ophører helt i løbet af 1-3 uger.

Det er vigtigt, at du har en voksen person hjemme hos dig, indtil du har aborteret. Denne person skal kunne hjælpe og støtte dig.

Så vidt muligt vil klinikken ringe til dig om eftermiddagen, eller den førstkomne hverdag, for at høre til forløbet.


Download PDF

 

 

 

Effekt

80% aborterer efter en uge med denne behandling. Halvdelen aborterer allerede i løbet af det første døgn. Kontrol efter aborten Du skal komme til kontrol efter aborten, hvor du bliver ultralydsscannet for at se, om alt væv fra graviditeten er kommet ud. Tiden planlægges individuelt. Hvis der fortsat er graviditetsvæv i livmoderen, kan den medicinske behandling gentages, eller du kan få foretaget en kirurgisk udskrabning.

Forholdsregler efter aborten

Du skal være sygemeldt på abortdagen og du kan have behov for at tage den med ro et par dage efterfølgende. Du kan være psykisk ude af balance i en periode og have behov for at tale om din situation. Det er derfor godt at tale med familie, en god veninde eller din egen læge. For at forebygge infektion bør du – så længe du bløder – undgå karbad, svømmehal, sø/havvand, samleje og at bruge tampon. Du kan forvente at få menstruation 4-6 uger efter aborten.

Du kan blive gravid inden din næste menstruation, hvilket du må være opmærksom på, hvis du ikke ønsker graviditet igen med det samme. Du må forsøge at blive gravid, når du ønsker det. Du har ikke større risiko for at abortere end andre kvinder ved en fremtidig graviditet.

 

 

Åbningstider

Mandag: 08.00-16.00
Tirsdag: 08.00-16.00
Onsdag: 08.00-16.00
Torsdag: 08.00-16.00
Fredag: 08.00-13.00
Lørdag & søndag: Lukket

Kvindeklinik Papirfabrikken

Papirfabrikken 36 D
8600 Silkeborg
Tlf.: 8720 6150

Kvindeklinik