Spiral-oplægning

Tidspunkt for oplægning

Det bedste tidspunkt for oplægning af spiral er fra 3.-5 menstruationsdag, mens der stadig er blødning. Hvis spiralen skal skiftes og man ingen blødninger har på spiralen kan man få den skiftet på hvilket som helst tidspunkt i cyklus. Hvis du anvender p-piller, minipiller eller har p-stav, kan spiralen opsættes når som helst, når blot du fortsætter med din hidtidige prævention til blisterpakken er færdig.

Du vil først blive ultralydsskannet, derefter podet for bakterier/ klamydia/ gonoré. Såfremt du ønsker lokalbedøvelse lagt i livmoderhalsen er dette en mulighed. Spiralen oplægges og snorene afklippes. Som kontrol for korrekt placering foretages en afsluttende ultralyd.

Risici

Der er en lille risiko for infektion og perforation (hul) af livmoderen i forbindelse med oplægning af spiral. Har du lige født er din risiko forøget i forhold til perforation af livmoderen. Det kan forekomme omend sjældent at spiralen udstødes helt eller delvist fx i forbindelse med en kraftig menstruation. Dette kan betyde, at du ikke er beskyttet mod graviditet. I forbindelse med oplægningen af spiralen vil man den første dag kunne forvente menstruationslignende smerter.

 

 

Download PDF 

 

 

Du kan tage 1 g paracetamol og evt. 400 mg Ipren én time inden oplægningen, men man behøver ikke sygemelding, og du kan gå på arbejdet efterfølgende. Der vil kunne opleves blødning de efterfølgende dage. Så længe der er blødning frarådes brug af tampon, svømning, karbad samt samleje. Dette med henblik på at mindske risikoen for infektion. Skulle der opstå smerter i maven, feber, ildelugtende udflåd og/eller vedvarende blødning indenfor den første uge efter oplægningen bedes du kontakte klinikken.

Kobberspiral

Denne kan medføre længere og kraftige menstruationer. 

Hormonspiral

Der findes 3 forskellige slags hormonspiraler: Mirena, Kyleena og Jaydess. En hormonspiral kan medføre uregelmæssige blødninger/ pletblødninger typisk i de første 3-6 måneder. Derefter opleves generelt en gradvis nedgang i mængden og antallet af blødningsdage måned for måned. Hos nogle kvinder stopper menstruationerne helt, hvilket er helt ok.

Husk, at du selv skal medbringe den spiral, som du vil have lagt op. 

 

 

 

 

Åbningstider

Mandag: 08.00-16.00
Tirsdag: 08.00-16.00
Onsdag: 08.00-16.00
Torsdag: 08.00-16.00
Fredag: 08.00-13.00
Lørdag & søndag: Lukket

Kvindeklinik Papirfabrikken

Papirfabrikken 36 D
8600 Silkeborg
Tlf.: 8720 6150

Kvindeklinik