Årsagen til barnløshed kan potentielt findes hos begge parter, så det er vigtigt, at I begge undersøges.
Det betyder, at vi skal vide, om I ryger, alkoholforbrug, generelle helbredstilstand og evt. tidligere eller nuværende sygdomme. Der skal tages blodprøver, som undersøges for HIV, leverbetændelse og (for kvinden) immunitet for røde hunde.
Kvinden skal undersøges for ægløsning. Dette sker med en blodprøve, otte og fire dage før forventet menstruation. Hun skal desuden scanningsundersøges, hvorved man får fastlagt, om livmoderen er normal, og om der er passage gennem æggelederne.
Undersøgelsen af manden består i en sædprøve.
Når resultaterne på alle undersøgelser foreligger, lægger vi sammen en plan for hvilken behandling, der vil passe jer bedst.
Hvis der konstateres forstyrrelser i ægløsningen, kan forskellige former for stimulation forsøges. Dette aftales nærmere med gynækologen.
Hvis æggelederne er lukkede, anbefales i dag reagensglasbehandling, som foregår enten i hospitalsregi eller på privat klinik, afhængig af om I har et fælles barn. Konstateres der forandringer i livmoderen kan vi som regel operere disse forandringer her på klinikken.
Hvis ikke der findes nogen forklaring eller ved nedsat sædkvalitet kan vi tilbyde inseminationsbehandling med mandens sæd. Er sædkvaliteten meget dårlig, kan man forsøge reagensglasbehandling (IVF) eller mikroinsemination (ICSI), hvor den enkelte sædcelle under mikroskop anbringes i ægget.